Tina Trstenjak osvojila zlato medaljo na OI v Riu

 

Prva slovenska junakinja olimpijskih iger v Riu de Janeiru je postala judoistka Tina Trstenjak, ki je v kategoriji do 63 kilogramov upravičila vlogo glavne favoritinje in v finalu z zmago za Slovenijo priborila prvo odličje na letošnjih igrah.

 

V finalu se je Celjanka pomerila s Francozinjo Clarisse Agbegnenou, svetovno prvakinjo iz leta 2014. Francozinja je ena redkih, s katero tekmovalka celjskega Sankakuja nima pozitivne bilance, saj je v letu 2014 z njo dvakrat izgubila, v naslednjem letu pa jo je dvakrat premagala. A v boju za zlato je bila zgodovina nepomembna, saj se je na najpomembnejšem dvoboju veselila Slovenka.

Dvoboj dveh izkušenih tekmovalk se je začel s tradicionalno agresivnim pristopom Trstenjakove, a tudi Francozinja v začetku ni dosti popuščala. Že v drugi minuti si je Trstenjakova priborila končni prijem; iz prvega se je Francozinja izvila, Trstenjakova je preprijela 23-letno tekmico, nato pa je ni več izpustila in tako najhitreje zaključila prav tekmo za zlato odličje.

Pred tem se v težko pričakovanem polfinalu (ki ob zmagi že prinaša kolajno)  25-letna Celjanka ni ustrašila vseameriške prvakinje, domačinke Mariane Silva ter glasne in nabite dvorane Carioce 2 v olimpijskem parku v Rio de Janeiru. Tekmovalki sta se sicer pomerili prvič, varovanka trenerja Marjana Fabjana pa je nevaren dvoboj ves čas nadzirala. Že po minuti boja si je priborila prvo juko, nato pa je dočakala svojo priložnost v zadnji minuti, ko je Silvo stisnila v končni prijem ter primeža ni več izpustila.

Trstenjakova, aktualna svetovna in evropska prvakinja ter glavna favoritinja za zlato medaljo, je dopoldanski prvi krog kot nosilka turnirja izpustila. Na tatami je stopila šele v drugem krogu in premagala Italijanko Edwige Gwend. Fizično močna, a nekoliko počasnejša Italijanka Slovenki očitno ne povzroča težav, saj je z njo izgubila le prvi dvoboj leta 2011, nato pa dobila šest borb zaporedoma. Pred olimpijskimi igrami jo je nazadnje premagala letos v polfinalu evropskega prvenstva v Kazanu. V četrtfinale se je 25-letna Trstenjakova uvrstila po zaslugi dveh kazni, ki ju je prejela Italijanka. V četrtfinalu je varovanka Marjana Fabjana nato ugnala še Kitajko Junxio Yang (bron na letošnjih azijskih igrah), s katero v karieri še ni izgubila. Tokrat je dvoboj zaključila v zadnji minuti s končnim prijemom, iz katerega se Kitajka v 20 sekundah ni več izvila.

Z zmago Tine Trstenjak bodo slovenski judoisti tako že četrtič zapored (Urška Žolnir dvakrat, Lucija Polavder enkrat) domov prinesli olimpijsko odličje.To je v skupnem seštevku jubilejna 20. kolajna za Slovenijo na poletnih olimpijskih igrah.

shadow

 

Rezultati Judo, ženske do 63 kg:
ZLATO: Tina Trstenjak (Slo)
SREBRO: Clarisse Agbegnenou (Fra)
BRON: Anicka Van Emden (Niz)

 

Povezava do video posnetka borbe za zlato odličje: https://www.youtube.com/watch?v=gIWR0EiVd5k